IT-industrin i Sverige

Just IT-industrin eller branschen, vad man nu vill kalla den, är väldigt stor i Sverige och den växer i ett rasande tempo. På världskartan är lilla landet i norr en av de mest fantastiska platserna på jorden om man vill vara med och ta fram nya innovationer, appar, hemsidor för att bara nämna några exempel. Man kan studera i Sverige på toppuniversitet för att utbilda sig till expert inom IT och sedan kommer företagen att dra efter en när man kommer ut på arbetsmarknaden. De mest attraktiva arbetstagarna på marknaden just nu är programmerare, grafiska designers och annat som har med IT att göra.

Sverige är en stor aktör på marknaden

Trots att Sverige är ett relativt litet land med endast 10 miljoner invånare är det ett land som är känt över hela världen för sina innovationer och sätt att arbeta på. Förr var det företag som HM, IKEA, Ericson, ABB och liknande som var kända som typiska svenska företag. Idag är det fler digitala företag som gått in i den här kategorin. Vi finner där Candy Crush, Spotify och Skype för att bara nämna några få av Sveriges framgångsrika IT-företag.

Mässor och event i Sverige

Om man är intresserad av den här branschen så kan man såklart besöka flera olika mässor och andra event runtom i landet för att lära sig mer, nätverka och söka jobb. Om man vill hålla utkik efter vilka event som händer just nu så är sociala medier ett bra forum. Man kan även följa nyheterna på speciella hemsidor som enbart jobbar med att publicera nyheter och annat kul om just IT-branschen. Det är såklart ett pussel att få ihop allting och samtidigt kan det vara lite krävande rent ekonomiskt. Men om man är dedikerad att hitta rätt event så finns det absolut möjligheter. Man kan även kontakta företag som jobbar med event för att fråga om de har koll på vad som händer i IT-världen just nu. Man måste våga visa framfötterna ibland eftersom det är mycket som händer hela tiden.

Bra moral i Skandinavien, eller?

Svenskar och egentligen alla länder i Norden, Skandinavien har gott rykte om sig att de inte tar emot mutor och liknande. I undersökningar kommer de här länderna oftast längst ner på listan vilket innebär att de är minst utsatta för korruption och mutor till exempel. Dock finns det såklart fall i de här länderna också som kan vara mindre bra och därför ska man alltid vara försiktigt när man gör affärer.

Korruption och mutor

Det är inte så vanligt med korruption och mutor just i norra delen av Europa, medan det är betydligt mer vanligt på andra platser i världen. Länder i Afrika och Sydamerika är kända för att vara de absolut värsta platserna att göra schysta affärer på. Dock kan man aldrig dra alla över en och samma kam och man ska komma ihåg att behandla andra så som man själv vill bli behandlad. Rubba aldrig på de principerna som du hade när du startade företaget eller organisationen.